Kalėdos – palankiausias metas alergijoms

KALĖDOS –PALANKIAUSIAS METAS ALERGIJOMS

 

Sausainiai ir meduoliai – tai tikras Kalėdų atributas. Tačiau būtent dėl jų alergiškiems žmonėms kyla daug problemų. Vartojant vanilės prieskonius gali atsirasti kvėpavimo sutrikimų, imbiero gabaliukai gali sukelti odos niežėjimą, ir nepaisant to, kad valgyti obuolių pyragą yra vienas malonumas, jis gali sukelti akių dirglumą.

Tai tipiniai tiesioginės alergijos simptomai (I tipo, IgE). Tačiau vėluojančios reakcijos taip pat gali atsirasti, be akivaizdžių ryšių su konkretaus maisto vartojimu, pvz. viduriavimas, vidurių užkietėjimas, vidurių pūtimas, galvos skausmas ar staigus svorio padidėjimas. Jei atsiranda tokių simptomų, gali kilti pavėluota maisto alergija (III tipo).

Daugelyje Kalėdinių receptų yra ingredientai, tokie kaip pienas, glitimas, kiaušiniai ir riešutai. Jie yra traktuojami  kaip pagrindiniai alergenai ir sukelia alergines reakcijas (I tipo alergiją) daugeliui žmonių. Svarbu patiems  atsekti alergijos priežastis. Tai vienintelis būdas, ta,  kad  mėgautis nerūpestingomis Kalėdomis. Specialūs alergijos tyrimai gali padėti, pvz., IgE testas, siekiant nustatyti tiesioginę alergiją. Jei dėl tipinių Kalėdų saldumynų kyla problemų, išbandykite tokį receptą, kuriame nėra glitimo, pieno bei kiaušinių.

 

KEPINIAI BE GLIUTENO, BE PIENO IR BE KIAUŠINIŲ

Kalėdiniams kepiniams galite naudoti keletą produktų. Daugeliui sausainių rūšių taip pat gerai tinka ir miltai be glitimo (pvz., Kukurūzų miltai, grikių arba ryžių miltai). Sojų, ryžių arba kokosų pienas yra geras karvės pieno pakaitalas. Priklausomai nuo tolerancijos, graikiniai riešutai, lazdyno riešutai ar žemės riešutai gali būti pakeisti, pvz. su moliūgų sėklomis ar kokoso drožlėmis. Šiuos ir kitus produktus, skirtus alergiškiems žmonėms, galima įsigyti iš sveikuolių  maisto parduotuvių. Čia taip pat rasite saldžiųjų abrikosų branduolių ir agavos nektaro, skirto abrikosų traškučių receptui.

 

Abrikosų traškučiai

Ingredientai :

  • 150 g abrikosų (saldžių) (alternatyva: moliūgų sėklos)
  • 8 g kakavos
  • 40 g agavų nektaro
  • 10 ml vandens
  • 20 ml brendžio, pvz. abrikosų brendis
  • 2 valgomieji šaukštai kakavos (apibarstymui)

Paruošimas:

  1. Abrikosų branduolius pakepinkite keptuvėje, tada sumalkite juos smulkintuvu arba kavamale.
  2. Į puodą, pastatytą ant šiltos viryklės, sudėti abrikosų branduolius, kakavą, agavos nektarą, vandenį ir brendį . Užmaišykite tešlą.
  3. Tešlą atšaldykite. Šaldytuve palikite apytiksliai vieną valandą. Tada sudrėkinkite rankas vandeniu, formuokite mažus kamuoliukus ir apibarstykite kakavos milteliais. Arba tešlą  galite apvolioti cukruje,  kokoso drožlėse  arba moliūgų sėklose.