Mokslo naujienos

DAO ir ImuPro

Daugybė priežasčių gali sukelti galvos skausmą, odos niežulį, dirglios žarnos sindromą ar galvos svaigimą. Tarp jų dažnai pasitaiko maisto produktų netoleravimas arba alergija. IgE sukeltos ūmios alerginės reakcijos yra lengvai atpažįstamos, nes simptomai pasireiškia praėjus vos kelioms minutėms po maisto produktų suvartojimo. O maisto netoleravimas pasireiškia vėlyvomis reakcijomis, kuriose dalyvauja IgG ir kurios dažnai lieka nediagnozuotos, nes simptomai ima ryškėti vėliau, kartais net po kelių dienų. „ImuPro“ gali padėti nustatyti IgG nulemtą maisto netoleravimą ir jį provokuojančius produktus, kurių atsisakius dažnai pasiekiamas pastebimas pagerėjimas.

Vis dėlto kartais net ir atsisakius IgG padidėjimą sukeliančių produktų simptomai išlieka. Tokiais atvejais simptomus sukelia ne maisto produktai, o kitos medžiagos arba suveikia kitokie netoleravimo mechanizmai. Tarp jų galima paminėti laktozės netoleravimą, dėl kurio gali kilti virškinimo sutrikimų, ir histamino netoleravimą, dėl kurio gali atsirasti virškinimo sutrikimų, kraujospūdžio sumažėjimo epizodų, galvos skausmų, nosies gleivinės paburkimo, nuovargio laikotarpių, širdies ritmo sutrikimų, odos reakcijų, pvz., bėrimas ar niežulys

Kas yra histaminas

Histaminas – tai žmogaus organizme natūraliai gaminama medžiaga, dalyvaujanti kraujospūdžio ir imuninės sistemos reguliavimo procesuose ir nervų sistemos funkcijose. Norminis histamino kiekis organizme yra gerai sureguliuotas. Dėl alerginių reakcijų histamino pagausėja ir tuomet pasireiškia alergijos simptomai. Tokiais atvejais histamino poveikiui mažinti tinka vartoti antihistamininius vaistus.

Gana didelės histamino koncentracijos aptinkamos ir tam tikruose maisto produktuose. Be to, jo šaltinis yra žmogaus žarnyno mikroflora, ypač tais atvejais, kai žmogui nustatytas SIBOS sindromas (angl. small intestinal bacterial overgrowth syndrome – plonosios žarnos bakterijų išvešėjimas) ir yra per daug puvimo bakterijų.

Kas yra histamino netoleravimas

Sveikų žmonių žarnyne gaminamas fermentas diaminooksidazė (DAO) skaido histaminą, patenkantį su maistu. Apie 3 % žmonių stokoja DAO dėl genetiškai nulemto sunkaus nepakankamumo ir todėl netoleruoja histamino maisto produktuose. Apie 20 % žmonių serga lengvesne histamino netoleravimo forma, kai simptomai priklauso nuo suvartoto histamino kiekio ir nuo DAO inhibitorių buvimo maiste. Vienas iš tokių inhibitorių, smarkiai slopinantis DAO, yra alkoholis. Tad daugelis žmonių patiria histamino netoleravimo simptomus tik tada, kai pavartoja alkoholio, ypač raudonojo vyno. DAO aktyvumą taip pat slopina kai kurie vaistai. Histamino netoleravimą dar lemia vitamino B6 ar vario trūkumas ir žarnyno gleivinės uždegimas.

Kaip nustatyti histamino netoleravimą

Reikėtų nepainioti histamino netoleravimo su histamino pagausėjimu dėl alerginių reakcijų. Netoleravimui nustatyti netinka nei IgE tyrimas, nei odos dūrio testai. Jį galima nustatyti tik atlikus kraujo diaminooksidazės (DAO) tyrimą.

Ar man gresia histamino netoleravimas?

Jei jums pasireiškia bent vienas iš pirmiau minėtų simptomų ir nepradingsta net taikant „ImuPro“ eliminacijos dietą, reikėtų pasitikrinti DAO koncentraciją.

Jei nuolat skundžiatės žemu kraujospūdžiu, pavartoję alkoholio naktimis gausiai prakaituojate, pasireiškia neritmiška širdies veikla, nemėgstate ar netoleruojate raudonojo vyno, tai gali būti histamino netoleravimo požymiai. Be to, moterims prie šių simptomų reikėtų pridėti ir menstruacijų skausmus.

Priedai

Produktai, kuriuose gausu histamino

  • Alkoholis, ypač raudonasis vynas ir šampanas
  • Sūriai
  • Jūros gėrybės, žuvis (ypač tunas, kardžuvė) ir žuvies padažai
  • Nevirtos mėsos produktai (pvz., saliamis, lašiniai)
  • Rauginti kopūstai
  • Kai kurios daržovės (pvz., pomidorai, špinatai, baklažanai)
  • Kai kurie vaisiai ir uogos (pvz., braškės, ananasai, bananai)
  • Šokoladas
  • Visi rauginti (fermentuoti) produktai

Potencialūs DAO slopikliai

  • Alkoholis
  • Kai kurie vaistai, pvz., acetilcisteinas, ambroksolis, aminofilinas, amitriptinas, chlorokininas, klavulaninė rūgštis, izoniazidas, metamizolis, metoklopramidas, propafenonas, verapamilis.

Literatūra

Jarisch, R.,2004: Ärztemagazin 08/2004, Histamin-Intoleranz Jarisch, R. “Histaminunverträglichkeit”, Thieme Verlag TB 2. Auflage Schmutz Helmut (Autor); Abbot, G.; Lieners C.; Mayer, I.; et.al; “Nahrungsmittelunverträglichkeit (Histamin Intoleranz)”, Sachbuch, Wien 2006 Sattler, J; Hafner, D; Klotter, HJ; et.al; “Food-induced histaminosis under diamine oxidase (DAO) blockade in pigs: Further evidence of the key role of elevated plasma histamine levels as demonstrated by successful prophylaxis with antihistamines”; Agents and Actions; Volume 27, Numbers 1-2 / April 1989 Maintz, L.; Noval, N.: “Histamine and histamine intolerance”, American Journal of Clinical Nutrition 2007 (85)1185-1196