Mokslo naujienos

IgG maisto alergija sergantys vaikai

Vis daugiau vaikų šiais laikais turi virškinimo sutrikimų (pvz., dirglios žarnos sindromą), kognityvinių disfunkcijų (pvz., dėmesio sutrikimo sindromą, hiperaktyvumą ir (arba) autizmo spektro sutrikimą), kenčia nuo astmos, vaikystės nutukimo ir odos ligų (pvz., dermatito ir dilgėlinės).

Šioms ligoms vystantis svarbų vaidmenį atlieka ne tik genetiniai veiksniai, bet ir mityba bei imuninė sistema. Ūmūs simptomai, atsirandantys praėjus kelioms minutėms po maisto suvartojimo, priskiriami alerginėms reakcijoms (padidėja IgE kiekis) ir paprastai gydomi alergologų. Tačiau kai kurie simptomai atsiranda po maisto suvartojimo praėjus kelioms valandoms ar net dienoms, todėl lieka nediagnozuoti. Tokiais atvejais jie tampa lėtiniai.

Šių sutrikimų priežastis yra imuninės sistemos gaminami specifiniai IgG antikūnai, kuriais reaguodamas į maisto produktus organizmas sukelia uždegimines reakcijas. Šios reakcijos nėra ūmios ir pasireiškia praėjus kelioms valandoms po tam tikrų produktų suvartojimo. Naudojant „ImuPro“ galima nustatyti šiuos antikūnus ir atrinkti produktus, kurių reiktų vengti ateityje.

Keletas mokslinių studijų rodo, kad tokiais atvejais gali būti naudinga eliminacijos dieta.

Kūdikio imuninė sistema kelis mėnesius po gimimo išlieka nebrandi. Tik sulaukę vienų metų amžiaus kūdikiai pradeda gaminti pakankamai savų antikūnų. Iki tol kūdikio organizme cirkuliuoja iš mamos paveldėti IgG antikūnai. Tad jei vaikas, kuriam nustatoma pirmiau aprašytų sutrikimų, yra jaunesnis nei vienų metų, rekomenduojame tirti motiną.