Šienlige sergantiems žmonėms reikia būti atidesniems ir maisto produktams – specialistai įspėja apie galimą augalų žiedadulkių ir maisto kryžmines reakcijas. Kokių alergenų saugotis, galite sužinoti dabar daug pigiau išsityrę kraują MEDICINA PRACTICA laboratorijoje.
Kuo ilgiau žmogus kontaktuoja su savo alergenais, tuo didesnė tikimybė organizmui įsijautrinti. Todėl labai svarbu anksti įvertinti šienligės riziką. Vieni žmonės alergiją augalų žiedadulkėms gana nesunkiai prakenčia, o kiti negali susikaupti darbui ar net patiria bronchinės astmos priepuolius. Kartais ištinka ir alerginis šokas, kuris sukelia grėsmę gyvybei.
Daugybei žiedadulkėms alergiškų pacientų pavojų gali sukelti daržovės bei vaisiai. Pavyzdžiui, jautrūs beržo žiedadulkėms pacientai gali būti alergiški obuoliams, morkoms, kriaušėms, slyvoms ir kt. Kas antras kenčiantysis nuo šienligės negali valgyti lazdyno riešutų.
Saugantis maisto alergenų reikėtų žinoti, kad alergiją gali sukelti ne tik pats produktas, bet ir visi su juo susiję patiekalai ar net jo kvapas. Maisto alergenus taip pat atskleidžia kraujo analizė.
Kai įtariama, kad alergiją galėjo išprovokuoti žiedadulkės, tiriama įkvepiamų alergenų paletė. Į ją įtraukti aktualiausi Lietuvoje alergenai: medžių, žolių bei javų žiedadulkės, namų erkutės, grybeliai ir kt.
Jei atsigėrus pieno, suvalgius mėsos ar vaisių išberia, vargina virškinimo sutrikimai, paėmus kraujo tiriama maisto alergenų paletė. Jei nežinoma, kas sukelia alergiją, bet vargina bėrimai, kosulys, tiriama mišrių alergenų paletė.
Išsiaiškinus alergijos priežastį galima ją kontroliuoti – vengti alergeno ar imtis terapinių priemonių.
Daugiau informacijos: https://medicinapractica.lt/sveikink-pavasari-be-alergijos/