AR JŪSŲ ORGANIZMAS REAGUOJA Į MAISTO PRIEDUS?

Daugelyje maisto produktų yra maisto priedų. Jie naudojami pakeisti ar stabilizuoti maisto produktų struktūrą, skonį, aromatą, spalvą ar prailginti tinkamumo vartoti laiką. Vadovaujamasi draudimo principu naudojant priedus maiste. Priedų naudojimas visuose maisto produktuose yra draudžiamas ir jiems turi būti išduotas vyriausybės leidimas. Tai reiškia, kad draudžiama naudoti visus maisto priedus tol, kol jie bus oficialiai leidžiami. Toks leidimas išduodamas tik po išsamių klinikinių tyrimų ir ribinių verčių nustatymo.

Ypatingai tokie priedai kaip rūgštinančios medžiagos, konservantai, kvapikliai bei dažikliai yra netoleravimo ir simptomų, panašių į alergijas, priežastis. Šiuos simptomus dažnai sukelia vadinamoji pseudoalergija. Tokiais atvejais imuninė sistema nėra susijusi, o tiesiogiai iššaukta priedų esančių maiste.

Gali būti naudojami ne tik maisto priedai, kurie klasifikuojami kaip nekenksmingi sveikatai, bet ir kiti maisto produktai gali sukelti problemų žmonėms, turintiems alergiją bei maisto produktų netoleravimą. Pavėluota maisto alergija ar histamino notoleravimas taip pat gali sukelti tokius simptomus kaip:

  • viduriavimą, vidurių užkietėjimą, pykinimą, vėmimą;
  • galvos skausmą;
  • širdies ritmo, kraujotakos sutrikimus;
  • astmos priepolius;
  • odos problemas.

Europos Sąjungoje priedai maiste ant pakuotės yra žymimi – E raide ir numeriu. Šis ženklinimas naudojamas Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO). FAO šie numeriai vadinami INS numeriais (tarptautine numeravimo sistema)

E numeriai naudojami maisto priedams

Šiuo metu ES yra patvirtinta apie 320 maisto priedų. Tai yra priskiriami vadinamieji E numeriai, kodai, kuriais patvirtintos medžiagos yra sunumeruojamos ir paženklintos etiketėmis. Maisto priedai gali būti naudojami tik tuomet, jei jie yra aiškiai patvirtinti (draudimo principas turi būti patvirtintas). Patvirtinimo sąlyga yra tai, kad maisto priedai yra nekenksmingi sveikatai ir yra techniškai reikalingi. Jie naudojami siekiant pagerinti maisto skonį, išvaizdą bei prailginti tinkamumo vartoti trukmę arba palengvinti technologinį apdorojimą. Maisto priedai visada turi būti nurodyti maisto ingredientų sąraše, vadinamuose “klasių pavadinimais”; t. y. iš jų turi būti aiškiai nurodyta jų naudojimo priežastis (pvz., skonio stipriklis, konservantas). Be to, nurodomas medžiagos pavadinimas arba E numeris. Pavyzdžiui, prieskonių padaže tai gali būti: “Tirštiklis E412” arba “Tirštiklis guaro derva”.

Svarbiausių maisto priedų E numerių apžvalga:

  • E100 ir daugiau: dažikliai;
  • E200 ir daugiau: konservantai;
  • E300 ir daugiau: antioksidantai ir rūgštinančios medžiagos;
  • E400 ir daugiau: tankinančios ir drėkinančios medžiagos;
  • E500 ir daugiau: rūgštėjimo agentai;
  • E600 ir daugiau: skonio stiprikliai;
  • E900 ir daugiau: saldikliai ir t.t.

ImuPro maisto netoleravimo tyrimas taip pat tiria reakcijas į keletą konservantų ir tirštiklių, įskaitant benzoinės rūgšties, sorbo rūgšties, guaro bei ksantano dervų, karagenino bei pektino.

Ar jus sudomino ImuPro tyrimas?

Prašome susisiekti su mumis tiesiogiai el. paštu: imupro@medicinapractica.lt