III tipo uždelsta alergija maistui ir jos poveikis endokrininėms funkcijoms

Dr. Camille F. J. Lieners

Maisto netoleravimas ir alergija maistui kelia vis didesnę grėsmę žmogaus sveikatai ir gerovei. Klasikinę IgE alergiją maistui turi 3–6% populiacijos (1) ir šis skaičius vis didėja. Aplinkos užterštumas (2), tam tikrų vaistų, tokių kaip antibiotikai (3) ir rūgštingumą mažinantys, vartojimas (4) yra vienos iš šiuolaikinių alergijos maistui priežasčių.

Be IgE sukeltos alergijos, IgG sukelta lėtinė alergija maistui tampa vis svarbesnė, ypač sergant lėtinėmis uždegiminėmis ligomis (5, 6, 7,8 ,9, 10, 11, 12, 13) Tyrimais buvo įrodyta, kad IgG vien su neutrofilais gali sukelti anafilaksinį šoką. (14) IgE alergija maistui dažniausiai sukelia ūmias, gyvybei pavojingas būkles, tokias kaip, anafilaksinis šokas, odos niežulys ir gleivinės patinimas, kurios atsiranda dėl padidėjusio histamino išsiskyrimo, o IgG sukelta alergija nėra ūminė būklė. Simptomai dažnai pajuntami pavėluotai, tik praėjus kelioms valandoms ar dienoms po tam tikro produkto suvartojimo. Tiek mokslinėje literatūroje, tiek visuomenėje nesutariama dėl terminologijos. Tinkamas IgG sukeltos alergijos maistui terminas: 3 tipo alergija maistui, o IgE sukelta alergija maistui vadinama 1 tipo alergija maistui. Teigiamas IgG kraujo tyrimas kartais būna be simptomų. Gali praeiti savaitės ar mėnesiai nuo sudirginimo iki pirmųjų simptomų pasirodymo. Tai priklauso nuo sudirginto organo ar audinio, prie kurio imuniniai kompleksai prisijungia ir yra sunaikinami. Šių imuninių kompleksų naikinimo metu yra pažeidžiami aplinkiniai audiniai ir po kiek laiko gali atsirasti tam tikri simptomai. IgG alergija maistui yra mažo laipsnio uždegiminė būklė, kuri virtusi lėtine uždegimine būsena, tampa simptomatine. Taip nutinka, kai netinkami produktai yra vartojami reguliariai, pvz., dažniau nei 2-3 kartus per savaitę. Norint nutraukti šį užburtą ratą, būtina nustatyti ir vengti IgG teigiamų produktų. Nors IgE sukeltos alerginės reakcijos apsiriboja kelias simptomais, IgG sukelta alergija gali daryti įtaką arba palaikyti lėtinius uždegiminius procesus (15).

Pirmiausia atakuojamas virškinimo traktas. Padidėjęs virškinimo trakto pralaidumas lemia didesnį menkai suvirškinto maisto komponentų, kurie sąveikauja su imunine sistema ir formuoja plintančius imuninius kompleksus, įsisavinimą. Prisijungę prie IgG, šie imuniniai kompleksai tampa prieinami fagocitinėms ląstelėms, kurios galiausiai juos sunaikina. Šios uždegiminės reakcijos metu išskiriami keli mediatoriai, interleukinai ir ypač TNF-α. Jei tai nutinka retkarčiais, kovojant su įskiepytais patogenais, organizmas nenukenčia, bet kai tai vyksta keletą kartų per dieną, ilgainiui tai atsiliepia organizmo būklei. Priklausomai nuo to, ar imuniniai kompleksai bus sunaikinti jiems plintant ar lokaliai (jei, prikibę prie sudirginto audinio), gali atsirasti sisteminių arba su tam tikru audiniu susijusių simptomų. Dažniausi iš sisteminių simptomų yra nutukimas, diabetas, lėtinis geležies trūkumas ir hipertenzija.

Gali būti įvairių su tam tikru audiniu susijusių simptomų, nurodytų žemiau:

  • visos lėtinės uždegiminės ligos, sąnarių, endokrininės sistemos disfunkcija, hipotireozė;
  • žarnyno pažeidimai, Krono liga, celiakija, dirgliosios žarnos sindromas;
  • odos pažeidimai: atopinė egzema, niežulys, spuogai;
  • migrena, lėtinis galvos skausmas;
  • psichikos sutrikimai, depresija;
  • lėtinis nuovargis (LNS);
  • malabsorbcijos sindromas;
  • autoimuninės ligos;
  • fibromialgija;
  • kvėpavimo takų ligos, astma;
  • lėtinis neužkrečiamas rinitas.

Kadangi žarnyne aktyviausiai vyksta endokrininė veikla, akivaizdu, kad endokrininės sistemos funkcijos bus pakitusios arba labai paveiktos virškinimo sistemoje vykstančių lėtinių uždegiminių procesų.

Pagrindinės endokrininės sistemos, kurios bus paveiktos:

Skydliaukės funkcija

Leptino- neuropeptido Y grįžtamojo ryšio sistema

Serotonino metabolizmas

Insulino metabolizmas ir reguliavimasGeležies stokos anemija

Insulinas yra pagrindinis hormonas, veikiantis daugelyje endokrininių sistemų. Sutrikęs insulino metabolizmas sukelia diabetą, nutukimą, lytinių hormonų disfunkciją, policistinių kiaušidžių sindromą, moterų nevaisingumą, ir tai tik keletas pavyzdžių iš daugelio.

Hotamisligilas (16-18) su kolegomis įrodė neišvengiamą lėtinio uždegimo poveikį insulino metabolizmui. Jie įrodė, kad TNF-α sukeltas mažo laipsnio uždegimas blokuoja insulino receptorius ir lemia atsparumą insulinui. Dėl to insulino kiekis padidėja ir greta gliukozės skaidymo į riebiąsias rūgštis ir skatinimo jas sandėliuoti riebaliniame audinyje, insulinas ima veikti daugelyje kitų hormonų sistemų.

3 tipo alergija maistui ir jos reikšmė 2 tipo diabetui ir nutukimui

3 tipo alergija skatina lėtinį TNF-α sukeltą žemo laipsnio uždegimą. TNF- α slopindamas tirozino fosforilaciją, blokuoja insulino receptorius. Insulino receptoriai negali jungtis su insulinu, o gliukozės perdavimas į ląstelę sutrinka. Dėl to gliukozės kiekis kraujotakoje išlieka aukštas, o tai lemia tolimesnę insulino sekreciją. Insulinas išskaido gliukozę į riebiąsias rūgštis ir aktyvuoja ADRB2, kuris skatina jo nusėdimą į riebalinį audinį. Insulinas taip pat stimuliuoja ADRB3, blokuojančio patekimą į riebalinį audinį, veiklą. Prireikus energijos, riebalinis audinys tampa nepasiekiamas, tad reikia gauti naujos energijos iš maisto. Antra vertus riebalinis audinys taip pat išskiria leptiną ir tam tikrą TNF- α kiekį. TNF- α taip pat traktuojamas kaip adipostatas. Duomenys rodo, kad chroniškai padidėję Leptino ir TNF-a kiekiai lemia priešinimąsi leptinui. Atsakas smegenims, kad kūnui nereikia daugiau energijos, užblokuojamas ir išskiriamas neuropeptidas Y, kuris atsako už signalą, daugiau energijos. Galiausiai pacientui suvalgius kažko saldaus, užburtas ratas prasidės iš naujo, taip sukeldamas nutukimą (žr. diagramą).

Tai būdinga pacientams, kurie priauga 3–5 kg per metus, nors nekeitė nei gyvenimo būdo, nei mitybos, nevalgė daugiau, mankštinosi tiek pat kiek ir anksčiau ir negali paaiškinti, kodėl priaugo svorio.

Iš mūsų institute atlikto 246 individų tyrimo paaiškėjo, kad 8 savaites laikantis IgG paremtos mitybos, moterys vidutiniškai neteko 10–15% , o vyrai vidutiniškai iki 20% svorio. Daugeliu atveju 2 tipo diabeto būklė pagerėjo arba visai išnyko. Panašūs rezultatai buvo gauti ir su hipertenzija.

Buvo naudojamas toks metodas:

visiems tiriamiesiems buvo atliktas IgG testas (ImuPro300) tyrimas dėl 273 skirtingų maisto produktų. Ribinė teigiamo rezultato vertė buvo nustatyta 7,5 mg/l. Bent 8 savaites reikėjo nevartoti jokių IgG teigiamų produktų, viršijančių šią reikšmę. Pacientams buvo leidžiama vietoj uždraustų produktų vartoti bet kokius produktus, kurių IgG titrai nesiekia 7,5 mg/ml. Kalorijų apribojimas nebuvo taikomas. Tiriamieji galėjo pasirinkti tokį maisto kiekį, kokio nori, kad būtų sotūs. Mes paprašėme jų laikytis periodiškai pasikartojančios mitybos, kad būtų išvengta monotoniškos mitybos ir gyvybiškai svarbių mikroelementų trūkumo rizikos. Jų buvo paprašyta tą patį maistą pakartotinai valgyti tik po 5 dienų, o ne kasdien. Tai taip pat naudinga siekiant išvengti mitybos klaidų arba užkirsti kelią reguliariam produktų su paslėptais antigenais vartojimui.

Šiai jaunai merginai buvo nustatytas nutukimas. Jos KMI 37, amžius 24 metai, kūno svoris 110.6 kg, ūgis 1.74 m. Jai jau buvo padidėjęs kraujospūdis. ImuPro IgG tyrimas parodė 26 IgG teigiamus produktus. Praėjus 7 mėnesiams po mitybos pakeitimo, jos kūno svoris normalizavosi, o hipertenzija išnyko.

 mergaite

Labai svarbu griežtai laikytis pateiktų rekomendacijų, nes nutukimo atveju svarbūs visi IgG teigiami produktai. Dėl uždegiminės reakcijos sukelto vandens susilaikymo, mitybos klaidos per naktį gali padidinti kūno svorį nuo 500 g iki 2 kg. Laikantis bet kurios dietologo rekomenduotos dietos, pacientai visada įspėjami nesisverti kasdien, nes nepastovus kūno svoris diena iš dienos gali slėgti ir liūdinti. Svorio svyravimai visiškai nesusiję su suvartotu kalorijų kiekiu, jį sukelia nesuderinami produktai. Jei pacientas pilnai laikosi IgG paremtos mitybos rekomendacijų, tokie svyravimai nepasireiškia. Kasdienis svyravimas yra mažesnis nei 300 g. Svyravimai, viršyjantys 500 g, aiškiai rodo produktų, sukeliančių uždegimines reakcijas vartojimą.

Literatūra

1. Scott H. Sicherer, Epidemiology of food allergy Volume 127, Issue 3 , Pages 594-602, March 2011

2. T.H.-T.Tan, J.A.Ellis, R.Saffery, K.J.Allen. The role of genetics and environment in the rise of childhood food allergy. Clinical and Experimental Allergy, Vol 42, Issue 1

3. Alm B, Erdes L, Möllborg P, Pettersson R, Norvenius SG, Aberg N, Wennergren G.

Neonatal antibiotic treatment is a risk factor for early wheezing. Pediatrics. 2008 Apr;121(4):697-702.

4. I. Pali-Schöll & E. Jensen-Jarolim. Anti-acid medication as a risk factor for food allergy

Allergy 66 (2011) 469–477 a 2010 John Wiley & Sons A/S

5. Isolauri E, Rautava S, Kalliomaki M. Food allergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies. (2004) Gut; 53 (10):1391-3

6. Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N and Whorwell PJ. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. (2004) Gut 53(10):1459-1464.

7. Wilders-Truschnig M, Mangge H, Lieners C, Gruber HJ, Mayer C and Marz W. IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles.. (2007). Exp Clin Endocrinol Diabetes

8. Arroyave Hernandez CM, Echevarria Pinto M, Hernandez Montiel HL. Food allergy mediated by IgG antibodies associated with migraine in adults. Rev Alerg Mex (2007); 54: 162–168

9. Alpay K, Ertas M, Orhan EK, Ustay DK, Lieners C and Baykan B.Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomised, cross-over trial. (2010) Cephalgia 1-9.

10. Dixon H. Treatment of delayed food allergy based on specific immunoglobulin G RAST testing. (2000). Otolaryngology- Head Neck Surgery Vol 123:48-54

11. S. Bentz, M. Hausmann, S. Paul, W. Falk, F. Obermeier, J. Schölmerich, G. Rogler. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigen in Crohn’s Disease – A double blind cross over diet intervention study Digestion (2010);81:252–264

12. Vance, G.H.S., Thornton, C.A., Bryant, T.N., Warner, J.A. and Warner, J.O. Ovalbumin-specific immunoglobulin G and subclass responses through the first 5 years of life in relation to duration of egg sensitization and the development of asthma. Clinical and Experimental Allergy,(2004) 34, (10), 1542-1549.

13. Anthoni S, Savilahti E, Rautelin H, Kolho KL World J. Milk protein IgG and igA : the association with milk-induced gastrointestinal symptoms in adults. (2009) Gastroenterol. Oct 21 ; 15 (39) 4915-8

14. Jönsson F, Mancardi DA, Kita Y, Karasuyama H, Iannascoli B, Van Rooijen N, Shimizu T, Daëron M, Bruhns P. Mouse and human neutrophils induce anaphylaxis. J Clin Invest. (2011) Apr 1;121(4):1484-96

15. Lebensmittelunverträglichkeit, Allergie Typ 3 erkennen und richtig behandeln. Hans J. Schwyn, Camille Lieners AT-Verlag, (2009) ISBN-10: 3038004154

16. Hotamisligil GS, Shargill NS, Spiegelman BM. Adipose expression of tumor necrosis factor- direct role in obesity-linked insulin resistance. Science (1993); 259: 87-91.

17. Hotamisligil GS, Arner P, Caro JF, Atkinson RL, Spiegelman BM.Increase adipose tissue expression of tumor necrosis factor-alpha in human obesity and insulin resistance.. J Clin Invest (1995); 95: 2409-2415.

18. Hotamisligil GS. Inflammation and metabolic disorders,Nature, (2006), 444, 860-867