70-80 proc. imuninių ląstelių randama žarnyne, todėl sveikas žarnynas ir gera jo veikla itin svarbi imunitetui. Reiktų vengti vidurių užkietėjimo, o jau esantį gydyti pirmiausia dietomis, jei to neužtenka, taikyti medikamentinį gydymą. Gerai žarnyno veiklai svarbu su maistu gaunami probiotikai („gerosios“ bakterijos), kurių gausite su raugintais pieno produktais ir raugintomis daržovėmis (kefyras, natūralus jogurtas, rauginti kopūstai ir kitos daržovės). Šie produktai turėtų būti valgomi kasdien.

Gerąsias bakterijas maitinkite prebiotikais, kurių gausu bananuose, šparaguose, česnakuose, svogūnuose, poruose, avižose, miežiuose, graikiniuose riešutuose, linų sėklose, obuoliuose, kakavoje (juodasis šokoladas!).

Imunitetui palankiausia Viduržemio jūros dieta. Joje vyrauja daržovės, vaisiai, viso grūdo kruopos, ankštiniai, riešutai, alyvuogių aliejus ir rebi žuvis. Valgant šiuos produktus užtikrinamas imunitetui svarbių vitaminų C ir E, betakaroteno, cinko ir antioksidantų gavimas. Kasdien reiktų suvalgyti geltonos, raudonos ir žalios spalvos vaisių ir/ar daržovių – paprikų, saldžiųjų bulvių, morkų, apelsinų, brokolių, špinatų ir pan. Riešutai, moliūgų, sezamo sėklos, pupelės, lęšiai yra puikūs cinko šaltiniai, o cinkas reikalingas su infekcijomis kovojantiems baltiesiems kraujo kūneliams leukocitams bei skatina žaizdų gijimą.

Venkite maisto, kuris sunkiai ir ilgai virškinamas, yra perdirbtas ar aukšto glikeminio indekso, turintis daug riebalų.Venkite tarkuotų bulvių patiekalų, saldumynų, baltų miltų kepinių, perdirbtos mėsos gaminių, įvairių padažų. Padažus galite keisti į alyvuogių ar linų sėmenų aliejų, sumaišytą su citrinos sultimis.

Vitaminas D. Šiuo metų laikotarpiu stebimas didžiausias „saulės“ vitamino D trūkumas. Įrodyta, kad vitamino D trūkumas susijęs su silpnesniu imunitetu, dažnesniais peršalimais. Šis vitaminas ypatingas tuo, kad daugiausiai jo gauname su saulės spinduliais, o su maistu labai nedidelę dalį, todėl gyvenantiems mūsų klimato juostoje stebimas trūkumas žiemos mėnesiais ir rekomenduojamas papildomas gavimas su vitamino D papildais spalio-gegužės mėnesiais. Rekomenduojama dozė 800 – 2000 TV per dieną.

Miegas. Pakankamos trukmės ir kokybiškas miegas taip pat svarbus imunitetui. 2015 metais atlikto tyrimo nustatyta, kad miegantys 6 ar mažiau valandų per naktį keturis kartus dažniau sirgo peršalimo ligomis nei miegantys 7 ir daugiau valandų.

Lengvas fizinis aktyvumas – pasivaikščiojimasgryname ore, lengvifiziniai, jogospratimai 30 – 60 minučių per dieną. Itin didelis fizinis krūvis imunitetą silpnina.

Nerūkykite, jei tai darote, geriausias laikas mesti šį žalingą įprotį.

Venkite streso. Raskite laiko pailsėti ir užsiimti mėgstama veikla.

Kasdien valgykite maisto produktus, turinčius daug antioksidantų:

  • įvairias pupeles;
  • vaisius – obuolius, slyvas, trešnes, citrusinius ir kitus ryškių spalvų vaisius;
  • uogas – braškes, spanguoles, mėlynes, avietes, gervuoges;
  • riešutus – graikinius, migdolus, braziliškus (bertoletijas);
  • daržoves – artišokus, lapinius kopūstus, brokolius, špinatus, saldžiasias bulves, morkas, paprikas;
  • prieskonius, ypač ciberžolę ir imbierą.

Ribokite kofeiną ir juodąjį šokoladą (1-2 kvadratiniai gabalėliai per dieną). Venkite cukraus, alkoholio, perdirbto maisto.Gerkite pakankamai nesaldintų, negazuotų skysčių – 20-30 ml vienam svorio kilogramui per dieną.