Valgantieji uždegimą skatinantį maistą, pavyzdžiui, raudoną mėsą ar rafinuotus grūdus, beveik perpus daugiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tai parodė didžiulis JAV kardiologų atliktas tyrimas.

Bloga mityba labai padidina riziką

Vengiant uždegimą skatinančio maisto galima sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tai yra parodęs didžiulis Harvardo universiteto (JAV) mokslininkų tyrimas, kuriame išanalizuoti per 30 metų sukaupti 210 tūkst. asmenų duomenys. Apie tai buvo paskelbta praeitų metų pabaigoje Amerikos kardiologijos koledžo žurnale.

Tyrimo rezultatai parodė, kad raudonos ir perdirbtos mėsos, rafinuotų grūdų ir saldžiųjų gėrimų vartojimas skatina organizmo uždegimą. Tokios dietos besilaikantiems žmonėms širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja net 46 proc., o insulto – 28 proc. palyginti su tais asmenimis, kurie maitinasi priešuždegiminių savybių turinčiais produktais.

Vertindami dietos įtaką širdies ir kraujagyslių ligų rizikai mokslininkai kontroliavo ir kitus svarbius veiksnius: tiriamųjų antsvorį ir nutukimą , fizinį aktyvumą, sergamumo šeimoje istoriją, vitaminų vartojimą. Tyrimo metu jie užfiksavo arti 16 tūkst. širdies ir kraujagyslių ligų atvejų, iš jų arti – 10 tūkst. koronarinės širdies ligos atvejų ir per 6 tūkst. insultų.

Tai vienas pirmųjų tyrimų, susiejančių dietos uždegiminį indeksą su ilgalaike širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Padeda ir graikiniai riešutai

Išsamų mitybos poveikio širdžiai ir kraujagyslėms tyrimą atlikę amerikiečių mokslininkai siūlo dažniau vartoti maisto produktus, kuriuose yra daugiau antioksidantų ir skaidulų: žalias lapines daržoves (kopūstus, špinatus, rukolą), geltonas daržoves (moliūgus, geltonąsias paprikas, pupeles, morkas), neskaldytus grūdus, kavą, arbatą ir pan.

Jie rekomenduoja apriboti rafinuoto cukraus ir grūdų, keptų maisto produktų, gazuotų gėrimų, raudonos mėsos vartojimą.

Kiek anksčiau Ispanijoje atlikę tyrimą mokslininkai nustatė, kad organizmo uždegimą slopina reguliarus graikinių riešutų vartojimas. Iš viso per 600 tyrimo dalyvių buvo paskirta dieta be graikinių riešutų arba dieta su reguliariai įtrauktais graikiniais riešutais – apie 30–60 gramų per dieną. Po dvejų metų 6 iš 10 tyrimo dalyvių, kurie laikėsi dietos su graikiniais riešutais, uždegiminių biologinių žymenų lygis organizme žymiai sumažėjo.

Uždegimą galima kontroliuoti

Kaip žinoma, lėtinis kraujagyslių uždegimas yra vienas pagrindinių aterosklerozės kaltininkų. Praktika rodo, kad daug jos komplikacijų (širdies ritmo sutrikimų, jos nepakankamumo, infarktų ar insultų) atvejų įvyksta esant normaliam cholesteroliui.

Uždegimas prasideda, kai kraujagysles pažeidžia mikrobai, aukštas kraujo spaudimas, nuzulina toksinėmis medžiagomis užterštas kraujas. Jis pažeidžia kraujagyslių spindžio paviršių išklojantį endotelį. Tuomet ant jo pradeda kauptis cholesterolis, kalcis ir kiti dariniai – formuojasi aterosklerozinės plokštelės. Uždegimas gali skatinti kraujo krešulių susidarymą, o tuomet gresia ūmus miokardo infarktas ar insultas.

Lėtinį kraujagyslių uždegimą, kaip ir bloguosius kraujo riebalus, galima efektyviai kontroliuoti reguliariai iš kraujo mėginio atliekant didelio jautrumo CRB tyrimą. Kai šio baltymo kiekis yra labai didelis, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis padidėja 1,5–7 kartus. Dj-CRB padeda numatyti infarkto ar insulto pavojų net ir tiems pacientams, kurių cholesterolio kiekis dar atitinka normą.