Ar tikrai naujojo koronaviruso pavojų mažina saulės vitaminas? Pirmosios mokslininkų prielaidos nuteikia optimistiškai. Beje, kontroliuoti vitamino D kiekį organizme leidžia tik kraujo ištyrimas.    

Slopina citokinų audrą

Gegužės mėnesį JAV Šiaurės vakarų universiteto mokslininkų paskelbė, kad vitaminas D gali sumažinti COVID-19 infekcijos sunkią eigą, nes padeda slopinti ligoniams gresiančią citokinų audrą – neadekvačiai stiprų imuninį atsaką. Su tuo susiduria gana daug sunkiai sergančių šia infekcija žmonių. Prasidėjęs labai stiprus sisteminis uždegimas pažeidžia daugybę organų.

Amerikiečių mokslininkai išanalizavo 10 šalių – Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Irano, Pietų Korėjos, Ispanijos, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos, JAV – ligoninių ir klinikų pacientų statistinius duomenis. Jie ir parodė žemos vitamino D koncentracijos ir hiperaktyvios imuninės sistemos ryšį. Saulės vitaminas stiprina įgimtą imunitetą ir slopina neadekvačiai stiprias imunines reakcijas.

Tyrėjai nustatė, kad šalių, kuriose fiksuotas aukštas mirštamumas nuo koronaviruso, pacientai turėjo mažas vitamino D koncentracijas. Įdomu, kad tai buvo Italijos ar Ispanijos gyventojai, o jie turėtų gauti daug saulės. Kaip žinoma, tam, kad susidarytų pakankamas vitamino D kiekis, saulėje be apsauginių kremų atidengus bent ketvirtadalį kūno paviršiaus reikia pabūti 10–15 minučių per dieną.

Mokslininkai pabrėžė, kad jų tyrimus reikia tęsti. Plačiau apie šį Šiaurės vakarų universiteto projektą skelbia www.sciencedaily.com.

Kam didžiausia rizika?

Vitamino D galimybių šalininkus optimistiškai nuteikia ir Karalienės Elžbietos ligoninės King’s Lynn mieste, Rytų Anglijos universiteto ir Anglia Ruskin universiteto tyrėjų prielaida, kad saulės vitaminą galima vartoti siekiant apsisaugoti nuo naujojo koronaviruso.

Britų mokslininkai palygino vidutinį gyventojų turimo vitamino D kiekio, sergamumo COVID-19 infekcija ir mirštamumo nuo jos duomenis, gautus iš 20 Europos šalių. Paaiškėjo, kad mažas saulės vitamino kiekis susijęs su didesne naujos infekcijos rizika, nurodė www.researchsquare.com.

Nustatyta, kad senesnio amžiaus žmonėms, ypač Ispanijoje, Italijoje ir Šveicarijoje, labai stinga saulės vitamino. Šią pacientų grupę labiausiai ir pažeidžia koronavirusas.

Profilaktikai – „kokteilis“ su vitaminu D

Nors ne vienas specialistas įspėja, kad tvirtų įrodymų dėl vitamino D efektyvumo ginantis nuo COVID-19 dar nėra, Dublino Trejybės koledžo mokslininkai pasiūlė Airijos vyriausybei skubiai paraginti šalies gyventojus pandemijos metus vartoti šio vitamino papildus.

Airių tyrėjai analizavo europines studijas, kuriose nuo 1999 metų pateikti duomenys apie suaugusiųjų turimo vitamino D kiekius, ir informaciją palygino su mirštamumu nuo COVID-19. Ryšys jiems pasirodė labai stiprus.Beje, Rytų Virdžinijos medicinos mokyklos specialistai COVID-19 infekcijos profilaktikai rekomendavo „kokteilį“, kurį sudaro vitaminas C, cinkas, melatoninas ir …. vitaminas D!

Svarbu prisiminti

Daugybė žmonių, kuriems stinga vitamino D, iš pradžių nejaučia jokių blogų požymių. Tiksliausias būdas įvertinti jo atsargas organizme – atlikti kraujo tyrimą, parodantį vitamino D (25 (OH) D3) kiekį.

Nustačius saulės vitamino stoką reikėtų valgyti daugiau riebios žuvies, kepenėlių, kiaušinio trynių, sviesto ir kt. Vartojant papildus svarbu kontroliuoti vitamino D kiekį, nes viršijus normą rizikuojama pažeisti širdį, kraujagysles, inkstus ir kt.

Atlikti vitamino D (25 (OH) D3) tyrimą ypač rekomenduojama mažai gaunantiesiems saulės, nėščiosioms, kūdikiams ir paaugliams, vyresniems nei 65 m. amžiaus asmenims, nutukusiems, sergantiems cukriniu diabetu, navikinėmis, širdies ir kraujagyslių, inkstų, lėtinėmis autoimuninėmis ligomis, turintiems aukštą arterinį kraujospūdį žmonėms.