Skip to main content
Varis

Varis

Tyrimas atliekamas kartu su ceruloplazmino tyrimu diagnozuoti ir/arba stebėti Vilsono ligą, taip pat nustatyti vario trūkumą arba perteklių organizme.

grįžti į sąrašą

19,00 

Aprašymas

Kam reikalingas tyrimas?

Tyrimas atliekamas kartu su ceruloplazmino tyrimu diagnozuoti ir/arba stebėti Vilsono ligą, taip pat nustatyti vario trūkumą arba perteklių organizme.

Kada reikia atlikti tyrimą?

Varis tiriamas kartu su ceruloplazminu, kartu gali būti tiriamas ir vario kiekis paros šlapime, asmenims, kuriems yra Vilsono ligai būdingų simptomų ar požymių:
1. anemija;
2. pykinimas, pilvo skausmas;
3. gelta;
4. pervargimas, lėtinis nuovargis;
5. pasikeitęs elgesys;
6. traukuliai;
7. sunku vaikščioti ir (arba) ryti;
8. distonija.
Vario tyrimai atliekami įtariant apsinuodijimą variu (kai vemiama, viduriuojama).
Periodiškai, siekiant stebėti pacientų būklę.

Koks mėginys tyrimui yra reikalingas?

Kraujas paimamas iš rankos venos.

Kaip pasiruošti tyrimui?

Nereikia.

Ką reiškia mano rezultatai?

Vario rezultatus reikia vertinti kartu su ceruloplazmino rezultatu. Patologinis tyrimo rezultatas nėra tam tikros būklės diagnozė, bet parodo tolesnių ir papildomų tyrimų poreikį.
Rezultatų interpretavimą gali apsunkinti tai, kad ceruloplazminas yra ūminės fazės baltymas ir jo koncentracija gali padidėti uždegimo ar infekcijos eigoje. Ceruloplazmino ir vario kiekis taip pat didėja nėštumo metu ir moterims, vartojančioms estrogenus ir hormoninius kontraceptikus.
Galimos interpretacijos:
1. sumažėjęs vario kiekis kraujyje kartu su padidėjusiu vario kiekiu šlapime, taip pat mažas ceruloplazmino kiekis ir čiuopiamos padidėjusios kepenys paprastai būdingos Vilsono ligai.
2. padidėjęs vario kiekis kraujyje ir šlapime bei normalus arba padidėjęs ceruloplazmino kiekis gali rodyti perteklinį vario poveikį arba gali būti susiję su sumažėjusiu vario išsiskyrimu, pvz., lėtine kepenų liga, arba su sutrikusiu vario išsiskyrimu iš audinių, pvz., ūminiu hepatitu.
3. Vario kiekio kraujyje ir šlapime sumažėjimas bei ceruloplazmino kiekio sumažėjimas gali reikšti vario trūkumą.
Jei pacientui, kuriam trūksta vario, padidėja vario ir ceruloplazmino koncentracija, tai parodo organizmo reakciją į gydymą.
Tokie vaistai kaip karbamazepinas ir fenobarbitalis gali padidinti vario kiekį kraujyje. Vario gausėja sergant reumatoidiniu artritu ir kai kuriomis vėžio formomis, o sumažėja malabsorbcijos būklių, tokių kaip cistinė fibrozė, atvejais.
Bendra vario koncentracija naujagimio serume paprastai būna maža, po to kelerius metus kyla, pasiekia piką, o vėliau šiek tiek sumažėja, stabilizuojasi iki pastovaus lygio.

Susiję tyrimai

Cerulopplazminas, varis šlapime, varis paros šlapime, ATP7B geno mutacijos tyrimas

Susijusios būklės/ligos.

Vilsono liga, Menkės sindromas