Skip to main content
 

Dažniausiai užduodami klausimai

NORMOS RIBOS – KAS TAI?

Kai kurių laboratorinių tyrimų atsakymai labai paprasti: „taip“ arba „ne“. Pavyzdžiui: ar buvo rasti kraujyje antikūnai prieš virusus? Ar išaugo mikrobų kultūra?
Tačiau daugumos laboratorinių tyrimų atsakymai pateikiami tam tikrose ribose – normos ribose. Pavyzdžiui: Jūsų skydliaukės hormono (TTH) tyrimo rezultatas gali būti 2,0 mU/l, normos ribos 0,27-4,2 mU/l. Taigi atsakymas sako, kad tyrimas yra „normalus“…

Skaityti daugiau

KĄ REIŠKIA „UŽ NORMOS RIBŲ“?

Dažniausiai laboratorinio tyrimo atsakymas „už normos ribų“ parodo konkrečią ligą. Tačiau, remiantis tikimybių teorija, 1 iš 20 laboratorinių tyrimų (arba 5%) rezultatų neatitinka normos ribų. Taigi, jei Jūsų gydytojas Jums paskyrė 20 skirtingų tyrimų, yra didelė tikimybė, kad vienas laboratorinio tyrimo rezultatas neatitiks normos, nors ir Jūsų sveikata ideali. Dažnai laboratorinių tyrimų rezultatai būna tik šiek tiek mažesni arba didesni nei nustatytos normos…

Skaityti daugiau

KAI „NORMA“ NIEKO NEREIŠKIA

Egzistuoja tokių laboratorinių tyrimų, kurių normos ribos nėra svarbios. Pavyzdžiui, matuojant daugumos vaistų kiekius kraujyje, gydytojas vertina laboratorinio tyrimo rezultatus, norėdamas žinoti, kada vaisto veikimas yra pats geriausias. Taigi kiekvienu atveju bus vertinamos ir individualios paciento savybės….

Skaityti daugiau

KODĖL KAI KURIE TYRIMAI NETURI NORMOS RIBŲ?

Beieškant įvairių laboratorinių tyrimų normos ribų, dažnai jų net neįmanoma rasti. Taip yra dėl keletos priežasčių.
Viena iš jų – tik keletas tyrimų (tokie kaip cholesterolis, gliukozė, prostatos specifinis antigenas ir kiti) yra visuotinai standartizuoti, tai yra šių laboratorinių tyrimų atsakymai vienodi daugumoje šalies laboratorijų. Kitų laboratorinių tyrimų normos ribos yra specifinės tik tai laboratorijai. Taip atsitinka, nes skirtingos laboratorijos naudoja skirtingas tyrimo metodikas…..

Skaityti daugiau