Skydliaukės veikla gali pagerėti, jei vartojama daugiau maisto produktų, kuriuose yra daug baltymų ir sočiųjų riebalų rūgščių. Tokią prielaidą leidžia daryti išsamus mokslininkų tyrimas.

Atverstas dar vienas tyrimų apie maisto poveikį skydliaukės veiklai puslapis. Kroatijos mokslininkai nustatė, kad aukštą glikemijos indeksą turinčio maisto vartojimas daro neigiamą įtaką skydliaukės funkcijai. Šis indeksas rodo, kaip greitai suvalgytas maistas pakelia cukraus kiekį kraujyje. Aukšto glikemijos indekso produktams priskiriami cukrus, medus, datulės, balta duona, bulvės ir kt.

Specialistai nustatė, kad skydliaukės funkciją pagerina produktai, kuriuose yra didelė baltymų koncentracija ir gausu sočiųjų riebalų rūgščių. Todėl gali būti naudinga valgyti jautieną, vištieną, kiaušinius ar varškę, o taip pat – žuvį, jūros gėrybes, kalmarus, aštuonkojus ir kt.

Kaip nurodoma svetainėje „ScienceDirect“, Splito universiteto mokslininkai ir specialistas iš Edinburgo universiteto ištyrė beveik 5 tūkst. sveikų žmonių, gyvenančių Pietų Kroatijos Dalmatijos regione. Vidutinis tiriamųjų amžius – 53,5 metų. Jiems buvo paimtas kraujas ir tiriami skydliaukės hormonai. Kaip žinome, ši kaklo priekyje esanti drugelio formos mažytė liauka reguliuoja viso organizmo veiklą.

Specialistai ištyrė laisvo trijodtironino (FT3), laisvo tiroksino (FT4) ir skydliaukę stimuliuojančio tirotropinio hormono (TSH) koncentraciją plazmoje. Kaip žinome, tirotropiną gamina priekinė hipofizės dalis. Jis skatina skydliaukės  hormonų išsiskyrimą į kraują. Kai skydliaukė hormonų gamina per mažai, susergame hipotiroze, o kai per daug – hipertireoze.

Sergant hipotiroze vargina bendras silpnumas, mieguistumas, depresija, šalčio jausmas, didėja svoris, sausėja oda, slenka plaukai, lūžinėja nagai, užkietėja viduriai, sutrinka menstruacijos, silpsta lytinis potraukis ir kt. Hipertireozės požymiai: dirglumas, energijos antplūdžiai, jautrumas karščiui, padidėjęs prakaitavimas, nuovargis, širdies permušimai, svorio kritimas, viduriavimas, miego sutrikimas ir kt.

Tyrimo metu maisto suvartojimas buvo vertinamas pagal pildomo klausimyno, kuriame nurodyti 58 produktai ir gėrimai, duomenis. Atlikta pagrindinių komponentų analizė, kuri padėjo suskirstyti produktus į dietos grupes. Po to buvo ištirta jų poveikis minėtų skydliaukės hormonų koncentracijai.

Nustatyta, kad tiriamosios grupės moterys turėjo aiškiai  žemesnę laisvo trijodtironino ir laisvo tiroksino koncentraciją plazmoje ir didesnį tirotropinio hormono lygį nei vyrai. Be to, rūkančių žmonių pastarojo hormono koncentracija buvo žymiai mažesnė nei nerūkančiųjų ir buvusių rūkalių. Pastebėta, kad tyrimo dalyvių, kurių gliukozės kiekis nevalgius buvo didesnis, laisvo tiroksino koncentracija taip pat didesnė. Skirtingos mitybos grupės siejosi su minėtų skydliaukės hormonų lygiais.

Kaip rodo ankstesni JAV mokslininkų tyrimai, normaliai skydliaukės funkcijai būtinas pakankamas 150 mikrogramų per dieną jodo kiekis. Gerai žinoma, kad kryžmažiedės daržovės – lapiniai, žiediniai ar kiniški kopūstai, brokoliai, špinatai ir kt.– gali pabloginti jodo įsisavinimą. Tačiau specialistai nesiūlo jų atsisakyti: tiesiog reikėtų jas vartoti sakingai.

Beje, per daug jodo taip pat gali sutrikdyti skydliaukės hormonų gamybą. Pavyzdžiui, sergantiesiems hipotiroze reikėtų vengti sojos produktų, nes jie gali pasisavinti vaistus. Iš esmės mokslininkai siūlo rinktis sveiką mitybą, mažiau eksperimentuoti su ekstremaliomis dietomis.

Skydliaukės hormonų gamybą išderina ne tik netaisyklinga mityba, jodo stygius ar perteklius, bet ir lėtinės, autoimuninės  ligos, stresas, paveldėtas polinkis, padidinta radiacija, oro užterštumas, dalis buityje esančių cheminių medžiagų.