Rugsėjo 6 d. minima migrenos savaitė

Beveik visi kartais patiria galvos skausmą. Tai gali priversti jaustis itin blogai. Apie du trečdaliai vakarų šalių gyventojų teigia, kad retkarčiais kenčia nuo šio skausmo. O vienas iš keturių žmonių skundžiasi reguliariais galvos skausmais. Galvos bei nugaros skausmai yra vieni iš labiausiai paplitusių ir dažniausių medicinoje girdimų skundų.

Galvos skausmai ne visi vienodi. Medicinos ekspertai nustatė daugiau nei 180 įvairių galvos skausmo rūšių. Simptomai gali būti labai įvairūs. Kai kurie pacientai skundžiasi draskančiu galvos skausmu ar nepakeliamais smūgiais į pakaušį, kiti skundžiasi įtampa smilkiniuose. Galvos skausmas gali prasidėti palaipsniui arba labai staiga. Skausmas gali būti etapais arba jaučiamas nuolat. Daugiau nei 90 % pacientų kenčia nuo dviejų pagrindinių galvos skausmų: galvos skausmo ar migrenos.

Galvos skausmą ar migreną gali sukelti daug priežasčių. Viena iš jų – maisto produktai. Dažnai įtariamas šokoladas, sūris ir vynas. Tačiau ar kada pagalvojote apie pieną, riešutus ar glitimą?

Maisto netoleravimas, kaip, pavyzdžiui, histamino netoleravimas ar lėtinė alergija maistui, taip pat gali sukelti galvos skausmą. Supratimas, kuris maisto produktas sukelia galvos skausmą, gali sugrąžinti Tavo gyvenimo kokybę.

Ar žinai Tau netinkamus maisto produktus?

Ar histamino netoleravimas sukelia Tavo galvos skausmą?

Histaminas yra audinių hormonas, organizme atsirandantis natūraliai, tačiau gaunamas ir su maistu (pavyzdžiui žuvimi, sūriu, rūkyta mėsa, saliamiu ar daržovėmis).

Paprastai histaminą organizme skaido fermentas diamino oksidazė (DAO). Tačiau jei trūksta DAO aktyvumo ar slopinimo, histaminas negali būti visiškai metabolizuotas. Tai gali sukelti simptomus, tokius kaip odos paraudimas, užgulusi nosis ar sloga, pilvo skausmas, viduriavimas ar galvos skausmas.

Ar padidėjęs jautrumas maistui gali sukelti galvos skausmą?

Kartais organizmas imuninę sistemą saugo nuo tam tikro maisto. Jei plonojo žarnyno sienelių vientisumas yra pažeistas dėl streso, infekcijų ar medikamentų, į kraują gali patekti maisto sudedamosios dalys, kurios įprastai neturėtų patekti. Imuninė sistema šias maisto sudedamąsias dalis atpažįsta kaip svetimas, pradeda gamintis IgG antikūnai, kad neutralizuotų netinkamas sudedamąsias maisto daleles. Šie antikūnai jungiasi su maisto komponentais ir sukelia tolesnę imuninės sistemos reakciją. Tai gali sukelti Tavo organizme uždegimus, kurie galiausiai gali sukelti galvos skausmą ar migreną.

Išsiaiškinti netinkamus maisto produktus galite atlikę ImuPro tyrimą. Išsami kraujo analizė nustato IgG antikūnų kiekį  į tam tikrus maisto produktus.

Laikas jaustis geriau ir atsisveikinti su savo skausmu!

Kodėl laukti? Atlikite tyrimą jau šiandien.